Käyttökokemuksen parantamiseksi tämä sivusto käyttää evästeitä (Lisätietoja). Käyttämällä palvelua sallit evästeiden käytön.

Palaute

pudis.fi

- tilaa temmeltää -

Umpihankihiihdon MM-kisat 2016 sivakoitiin Pudasjärven ja osittain Taivalkoskenkin maastoissa 12.-14. helmikuuta. Paikalle saapui 263 urhoollista metsänelävää, joiden vakaana tavoitteena oli voittaa ainakin itsensä, joillakin jopa koko kisa. Viikonlopun sää oli pilvinen ja leuto pakkasen pysytellessä alle viiden asteen. Ajoittainen lumisade piti maiseman ja mielen kirkkaana. Lunta Syötteen seudulla olikin jälleen ihan reippaasti: kinostumisssa lähenneltiin puoltatoista metriä. Hiihtäjien taivallusta oli seuraamassa kisojen tuore suojelija ja maaliskussa Suomen Yrittäjät ry:n puheenjohtajana aloittava Mikael Pentikäinen sekä Yle Radio Suomen toimittaja Jari Mäkäräinen, joka selosti viikonlopun tapahtumia paitsi radiossa myös sosiaalisessa mediassa.

Lauantai 13.2.

Metsäläiset saapuvat RytituvalleOsa kilpailijoista yöpyi perjantain ja lauantain välisen yön Karsikkokankaan maastossa, jonka ansiosta he saivat muutaman minuutin etumatkaa sunnuntain kilpailuun. Kahdeksan aikaan aamulla he ja Pikku-Syötteellä vällyjen välissä yöpyneet kollegansa suuntasivat kulkunsa kohti kairaa ja ensimmäistä tehtävärastia, TR1:tä. Yöleiriläisten siirtyminen ei ollut suuren suuri, sillä rastipaikka sijaitsi aivan yöpymisalueen vieressä. Ensimmäinen tehtävän aiheena oli kalojen tunnistaminen, joka osoittautui ehkä yllättävänkin ongelmalliseksi. Sakoitta ei rastilta lähtenyt kukaan.

Karsikkokankaalta hiihtäjät suuntasivat kulkunsa noin 4 km:n päähän Toraslammen autiotuvalle. Täällä sijaitsevalla TR2:lla tuli tietää paitsi lääketieteellisiä, myös eläinlääketieteellisiä termejä, jotka aiheuttivatkin kilpailijoille huomattavasti päänvaivaa. Kahden minuutin vastausaikana kerättiinkin runsaasti sakkominuutteja ja vain neljä joukkuetta pääsi etenemään rastilta puhtain paperein.

Toraslammelta oli mahdollisuus siirtyä suoraan Ukonvaaralla sijaitsevalle TR3:lle, mutta moni käytti tilaisuuden mahdollisten aikasakkojen hyvittämiseen ja kiersi vähintään yhden kolmesta lisärastista. Rastit sijaitsivat Syötteen kansallispuiston sydämessä Peurolammen laavulla, Raatetuvalla ja Rytivaaran kämpällä. TR3:lla kysyttiin kansallispuisto-aiheisia tietovisakysymyksiä. Rastilta ei poistunut kukaan ilman sakkominuutteja, joskin Mörskän miehet saivat niitä vain yhden.

Pudasjärven ja Taivalkosken rajan ylitettyään hiihtäjät saapuivat TR4:lle Siikalammen maastoon. Rastilla tuli pystyä arvioimaan vedessä olevan esineen paino nostamalla sitä juuri sen verran, että se on pois vedestä. Virhemarginaalin sisään painon arvioivat vain Mörskän miehet ja Nahjukset, loput saivat sakkoja enemmän tai vähemmän. Tältä rastilta jaksavimmat kävivät vielä mutkan Baabelinälkyn laitamailla sijaitsevalla LR4:llä. Muut sivakoivat kuitenkin suoraan parin kilometrin päässä sijainneeseen yöleiriin, jossa he pääsivät viimein huilaamaan ja huoltamaan varusteitaan. Illan ratoksi niin hiihtäjät kuin talkooväki ja vieraatkin viettivät tutun ja tunnelmallisen illan kymmenien nuotioitten ympäröimänä.

Sunnuntai 14.2.

Umpihankihiihdon MM 2016Sunnuntai valkeni lauantain tapaan harmaana raskaitten pilvien madellessa hitaasti kohti länttä puitten latvoja hipoen. Välillä sakeaksi äitynyt lumisade siloitteli jälkiä ja siivosi roskat valkean mattonsa alle. Hiljakseen väkeä kertyi lähtölinjalle Nuolisuon pohjoispäähän noin sadan metrin päähän lähimmästä metsäautotiestä. Myös perässähiihtäjien mittava joukko saapui linja-autoin paikalle. Elämä tuntui rauhaisalta hiljaisen puheensorinan ja naureskelun täyttäessä äänimaiseman.

Tasan kello yhdeksän hyvin tehtävärasteilla pärjänneet Mörskän miehet säntäsivät matkaan. Tuoreen, mutta varsin raskaan lumen pöllytessä joukkue katosi suon toiseen päähän. Minuutti minuutilta hiihtäjät olivat kaikonneet horisonttiin ja kellon kumauttaessa puoli yhdeksän lyöntinsä lähtöalue tyhjeni. Matkanteko näytti sivustaseuraajan silmin vähintäänkin raskaalta ja osalle tulikin uupumus. Joltakulta olivat varusteet pettäneet ja kisa oli kyseiseltä joukkueelta siinä. Hymyssä suin - tai hampaat irvessä - valtaosa  joukosta kuitenkin saavutti vaihtelevassa ja ajoittain vaativassa maastossa sivakoiden kymmenen kilometrin rupeaman jälkeen Soidinvaaran hyöteikössä sijaitsevan maalialueen.

Ensimmäisenä maaliin suihkaisi toisena matkaan pinkaissut Kiinteistöneliö ajassa 01:36:56. Vain 15 sekuntia heidän jälkeensä saapui Team Peltonen, joka loistokkaalla hiihtosuorituksellaan kipusi yhdeksänneltä sijalta hopealle. Kolmanneksi saapuneet Metsäläiset pääsivät viimein jalometallin makuun ajassa 01:53:15. He nousivat palkintosijoille peräti 11:ltä sijalta. Yksilökilpailun maailmanmestariksi sivakoi ties jo monettako kertaa Savukosken oma "Julma-Juha" Juha Julkunen, joka komealla suorituksellaan kipusi yhdeksän sijaa saapuen maaliin ajassa 01:39:00. Hien katsojankin pintaan nostattaneen loppukiritaistelun kakkoseksi tuli Antti Tolonen vain kahdeksan sekuntia Julkusen perässä. Kolmannen palkinnon pokkasi Tuomo Ahola aikaan 01:42:03. Kaikki tulokset löytyvät Umpihankihiihtojen omilta sivuilta osoitteesta www.umpihankihiihto.pudasjarvi.fi.

Näin olivat kuluneen vuoden Umpihankihiihdot saatu menestyksellä ja turvallisesti sivakoitua, joten kiitämme sydämellisesti kaikkia umpihangen sankareita, runsasta talkooväkeä ja yhteistyökumppaneita!

Ensi vuoden kisat ovat järjestyksessään 20:nnet ja koska Suomikin täyttää 100 vuotta, niin tapaamme tuolloin tavallistakin juhlallisemmissa merkeissä!

Kerro meille muistojasi "Umppareista" tai jaa ruusuja tai risuja järjestelyistä keskustelussamme.

_MG_7538
_MG_7607
_MG_7539
_MG_7541
_MG_7542
_MG_7546
_MG_7550
_MG_7553
_MG_7556
_MG_7559
_MG_7566
_MG_7575
 • _MG_7538
 • _MG_7607
 • _MG_7539
 • _MG_7541
 • _MG_7542
 • _MG_7546
 • _MG_7550
 • _MG_7553
 • _MG_7556
 • _MG_7559
 • _MG_7566
 • _MG_7575
 • Katso kaikki kuvat Pudasjärven kaupungin Flickr-sivuilta.