Käyttökokemuksen parantamiseksi tämä sivusto käyttää evästeitä (Lisätietoja). Käyttämällä palvelua sallit evästeiden käytön.

Palaute

pudis.fi

- tilaa temmeltää -

Korpisen suunnalla on tehty työllistämisen historiaa oman kyläseuran onneksi. Tiina Tauriainen Pudasjärven kaupungin ESR-rahotteisesta Laavu-hankkeesta on organisoinut kyläseuralle kuusi henkilöä töihin. Määrä on mittava, sillä aiemmin työllistettyjä seuralla on ollut kerrallaan pari kolme. Tiina Tauriainen perehdytti uuden työväen työn syrjään kiinni ja läpi käytiin erilaisia työhön liittyviä seikkoja oppaan turvin. Työväen joukosta löytyy ammattilaisia joka lähtöön.

Korpisen kyläseuran alueelle kuuluu iso joukko pienempiä kyliä, joiden pinta-alaa kyläseura kattaa Pudasjärvellä kymmeniä neliökilometrejä. Henkilöjäseniä on ollut pitkästi toistasataa jo pitkään. Alueen asukkaista merkittävä osa on ikä-ihmisiä, mutta niin vain on lapsiperheitäkin alueella ja vielä toimivaa maatalouttakin. Maitoauton kulku kylillä tietää teiden kohtuullista parempaa kunnossapitoa, muista elinkeinoista mainittakoon metsätalous ja kenttäsirkkeleitäkin löytyy vielä pari, muitakin elinkeinoja toki löytyy ihan poroista lähtien. Korpisen kyläseuran pihapiirissä on korjauksiin käytetty aitoa lähilautaa, omalta maalta kaadettua puutavaraa on sahuri sahannut määrämittaan ja palauttanut taapeliin kylätalon tontille.

Korpisen kyläseura on aktiivinen järjestötoimija noin 90 vuosittaisen tapahtuman ja liki puolentoista tuhannen kävijän puolesta, yksittäisistä tapahtumista suurimman potin taisi viedä hirvipeijjaat ja kesäjuhlat. Muita menneen vuoden tapahtumia olivat pilkkikisat, bingo uutuutena kahdesti kuussa, virkistyspäivä kyläläisille ja paljon muita pienempiä ja isompia menoja.

Korpisen kylätalon puuhamies Veikko Törmänen mainitsi, että työkartoitus on jo hyvällä mallilla ja työllistettäviä työllistää tulevana vuonna muun muassa perinteisen pariladon rakentaminen liiteriksi, kylätalon katon maalaus. Kunhan kyläläisten ja mökkiläisten toiveita on kuunneltu ja palveluiden tarve kartoitettu, niin ihmisten toiveitten mukaiset palvelut saadaan järjesteltyä sinne missä niitä tarvitaan.

Alkuhommina oli suunnitteilla miehille huoltotöitä työkalujen osalta, jotta töitä on mukava tehdä. Naiset taas jatkavat hetken vielä tarvekartoitusta ja hoitavat kylätalolta töiden vastaanottamisen.

Pudasjärvelle on vedetty Kairan Kuitua ja kyläseurojen on mahdollista hakea tukea kuidun hankkimiseksi. Vaikka Korpisella ei vielä runkoverkkoa olekaan, niin kuitu on uitettu jo maankamaraan itse talolla. Niinpä siitä sitten seurasikin muistelutuokio, miten aikoinaan 70-luvun alulla, kun ensimmäinen mustavalkotelkkari kylälle Kuusisaaren taloon saatiin, oli pirtti sakeanaan paperossin savua, ja kaiken ikäistä kyläläistä katsomassa uuden vuoden aikaan mäkihyppyä. Pienimmät nosteltiin talteen piippuhyllylle. Kylätalojen toivotaankin olevan tulevaisuudessa ”koko kylän pirttejä”, joissa voi vaikka seurata porukalla urheilua. Hankintatukea saa muun muassa Leaderilta ja Pudasjärven kaupungin toimintatuet on juuri nyt haussa 8.2 mennessä.

korpinen 20160128b