Käyttökokemuksen parantamiseksi tämä sivusto käyttää evästeitä (Lisätietoja). Käyttämällä palvelua sallit evästeiden käytön.

Palaute

pudis.fi

- tilaa temmeltää -

Tervetuloa, Vieras
Käyttäjätunnus: Salasana: Muista minut
Jos sinulla on tarina Pudasjärveltä, niin kerro se meille. Tarinasi voi koskea jotain menneisyyden ihmistä, paikkaa, tapahtumaa, esinettä, mitä vain mieleesi juolahtaa.
  • Sivu:
  • 1

AIHE: Kotkan kynsissä

Kotkan kynsissä 3 vuotta 5 kuukautta sitten #12

  • Jussi
  • Jussi hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Poissa
  • Viestejä: 9
Alla oleva juttu löytyy Pohjois-Suomi -lehden numerosta 71 , 8.9.1880.

"Pohjois-Suomi 8.9.1880: Pudasjärveltä 1. p syyskuuta. L a p s i k o k o n k y n s i s s ä. Täällä tapahtui toisella viikolla harvinainen tapus, josta aivon antaa P. S:n lukioille tiedon. Iinattijärven kylässä Kuopuksen talosa oli palvelemassa piika-ihminen Greta Tumeli, jolla on noin seitsen tahi kahdeksanvuotinen tytärlapsi. Kun äitinsä häntä nuhteli jostakin pahasta työstä niin tytär siittä suutuksissa uhkasi lähteä kankaalle ja olla siellä yötä, ja äiti kun sanoi ei siellä olevan ruokaa, vastasi tyttö syövänsä marjoja. Niin meni, vaan kuin oli tullut metsän laiteelle ja ruvennut syömään marjoja sekä paneutunut mättäälle kontalleen, tuli hirveän iso kokko ja iski tyttöparan päähän, toisen jalkansa kasvoihin ja toisen päähän. Tytöltä pääsi surkea hätähuuto, joka kuului taloon, niin että talonisäntä Risto Kuopus juoksi hätään. Kun tapasi kokon ja tytön, oli tyttö pitänyt käsillänsä kokon jaloista kiini ja huutanu surkeasti, kokko sitä vastaan oli nokallaan repinyt tytön takapuolta, mutta kun siinä oli vaatteita, niin ei voinut tehdä tytölle suurempaa vahinkoa kuin että repi kasvot kynsillään syviin haavoihin. Ei oltu tahottu saata kokon kynsiä erilleen tytöstä, joka kuitenkin onnistui. Tyttö sai syvät haavat sekä kasvoihin että päähän, jotka kuitenkin on jo parantumaan päin, ja tyttö on muutoin tervennä; mutta kokko menetti henkensä. Näin minulle on kerrottu tämä asia, jota en itse ole ollut tilaisuudessa nähdä, vaan kuitenkin on todistettu olevan tosi."

Löysin jopa ehdokkaan jutun tyttäreksi: hän lienee Anna Greta Tumeliuksen tytär Ida, s. 29.1.1873. Ida avioitui 1896 Sakari Matinpoika Illikaisen kanssa ja tiedän heillä olleen ainakin tyttäret Helmi, Anna Kreeta ja Jenni sekä poika Kalle, mutta en tiedä heidän mahdollisista jälkeläisistään.

Jorma Kukan toiveesta tekstin ylöskirjoitti webmaster.

Kirjaudu liittyäksesi keskusteluun.

Viimeksi muokattu: : Jussi.
  • Sivu:
  • 1