Käyttökokemuksen parantamiseksi tämä sivusto käyttää evästeitä (Lisätietoja). Käyttämällä palvelua sallit evästeiden käytön.

Palaute

pudis.fi

- tilaa temmeltää -

Ulkopaikkakuntalaisittain katsottuna Pudasjärven kirkon sijainti on hieman outo, sillä se sijaitsee lähes 10 kilometrin päässä keskustasta. Kun siis Pudasjärvellä lähdetään "kirkolle", se ei tarkoita kylälle lähtemistä, vaan aivan konkreettisesti kirkon välittömään läheisyyteen. Ehkäpä juuri tuosta syystä keskusta-alue on saanut pitää oman nimensä, Kurenalan.

Yhdessä kotiseutumuseon kanssa kirkkoalue muodostaa historiallisesti arvokkaan yhtenäisen alueen, joka tarjoaa vierailleen tutustumismatkan menneeseen. Kesäisin tarjolla on opastettuja kirkko-opastuksia niin ryhmille kuin yksittäisille vieraillekin. Pudasjärven kirkkomaisema on osa valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta Aittojärvi-Kyngäs.

Vuonna 1781 valmistunut ristikirkko on kolmas Riekinkankaalle Pudasjärven rantaan rakennettu kirkko. Kirkkoon mahtuu n. 700 ihmistä. Kellotapuli on kolmikerroksinen ja ulkoseinillä ovat ainoat tunnetut Mikael Toppeliuksen ulkomaalaukset vuosilta 1765-1766.

Kirkkopihassa on vapaussodan taisteluissa kaatuneiden hauta ja Pudasjärven ensimmäisen kirkkoherran Josephus Palmannuksen ja hänen perheensä hauta. Palmannukset hukkuivat Pudasjärveen palatessaan helluntaikirkosta v. 1666.

Hautausmaata ympäröi 1370 m pitkä katettu hirsiaita, jota myös maailman pisimmäksi katetuksi hirsirakennelmaksi kutsutaan. Hautausmaan keskellä on sankarihauta-alue, jossa on taiteilija Paavo Tolosen tekemä sankaripatsas ja E. Anderssonin suunnittelema kivinen muistoristi. Kirkko ja hautausmaa sijaitsevat Pudasjärven rannalla Siuruantien varrella. Museoalue on kirkkopihan välittömässä läheisyydessä ja vanha kirkkotie kulkeekin kirkolta museoalueelle.

Sinulla ei ole oikeutta kirjoittaa kommenttia. Rekisteröidy siis käyttäjäksi.